ИСТОРИЈАТ ЗМАЈЕВИХ ДЕЧЈИХ ИГАРА

 

У циљу бољег контакта између деце и писаца за децу. у окриљу Музеја града Новог Сада почетком јуна 1958. године је у Сремској Каменици (у дворишту забавишта) одржан „књижевни митинг“ под скромним називом „Змајев дан“. Манифестацију је отворио књижевник Живан Милисавац. Присутној деци и гостима академик Вељко Петровић је одржао предавање о Змају и његовом књижевном делу, а песници за децу Десанка Максимовић, Гвидо Тартаља, Никола Дреновац, Божидар Ковачевић, Душан Радовић и Стеван Раичковић говорили су своје песме. Том приликом неколико каменичке и новосадске деце је читало своје радове.

Ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Ср. Каменице припремили су програме, изложбе и Карневал цвећа са краљицом карневала.

Одмах се увидео велики значај овог непретенциозног књижевног скупа. И деца и одрасли су били одушевљени.

 

Због тога је следеће године (1959.) поново на истом месту и у исто време у знаку Змаја организована манифестација под називом Друге Змајеве дечје игре. Учешће је узело 30 писаца за децу из Београда, Загреба и Новог Сада. Манифестацију је увеличала и прослава петнаестогодишњице излажења београдског дечјег листа „Пионир“.

Уведен је протокол отварања Змајевих игара (свечано полагање цвећа на змајев гроб, најбољи ученици су рецитовали Змајеве Светле гробове, отварање у Змајевом музеју и уметнички програм).

 

Од 1970. године Змајеве дечје игре су постале аутономна, специфична и јединствена институција, са сопственом адресом - Змај Јовина бр. 26, Нови Сад.

Од изградње Дечијег села у Каменици Змајеве дечје игре су отваране у њиховом амфитеатру.

Од почетка деведесетих година двадесетог века Змајеве дечје игре се организовују тако да се отварају на Змајевом гробу и у Змајевом музеју у Сремској Каменици, а дешавају након тога у Новом Саду.

Традиција је да се на Змајевом гробу рецитују стихови Змајеве песме „Светли гробови“. Некада су ту част имали најбољи ученици наше школе, а већ годинама Змајеве дечје игре за то позивају познате глумце.

 

Ученици и наставници наше школе свих ових година активно учествују у програмима Змајевих дечјих игара, посебно на отварању у Змајевом музеју и на полагању цвећа на Змајев гроб. Некада је координаторка наше школе са Змајевим дечјим играма била наставница српског језика Драгана Вујић, а у данашње време је то учитељица Вера Стојшић-Гашпаровски.

 

Свакоме од нас посебна је част дружити се са чувеним писцима, песницима, глумцима, музичарима и одати пошту великом чика Јови Змају. Такво одрастање је привилегија ученика наше школе.

 
   

 

 

 

 

 

Текст и фотографије приредила Вера Стојшић-Гашпаровски